Raw Critical Materials

Grondstoffen zijn cruciaal voor de economie van Europa. Ze vormen een sterke industriële basis, die een breed scala aan goederen en toepassingen produceert die worden gebruikt in het dagelijks leven en moderne technologieën.
Betrouwbare en ongehinderde toegang tot bepaalde grondstoffen is een groeiende zorg binnen de EU en wereldwijd. Om deze uitdaging aan te pakken is de Europese Commissie in 2011 al begonnen om een lijst op te stellen van kritische grondstoffen (Critical Raw Materials) voor de EU. De lijst wordt regelmatig geupdate en uitgebreid ten gevolge van toenemende vraag en potentiële schaarste door wereldwijde (over)consumptie in relatie tot de beschikbare hoeveelheden delfstoffen op onze aarde.

Waarom zijn kritische grondstoffen belangrijk?

Grondstoffen worden schaarser en geopolitieke situaties zorgen hierbij voor extra uitdagingen. Veel materialen uit de lijst worden toegepast in HighTech en Semicon toepassingen en zijn daarbij strategisch relevant. Uiteindelijk zullen ook voor de hand liggende grondstoffen zoals koper schaarser worden waardoor de bedrijfsvoering van menig industrieel maakbedrijf in het gedrang komt. Het is daarom belangrijk om te anticiperen op toekomstige situaties om het bedrijf toekomstbestendig te maken en houden.

Waarom zijn kritische grondstoffen belangrijk?

Link naar de industrie - niet-energie grondstoffen zijn gekoppeld aan alle industrieën in alle fasen van de toeleveringsketen.
Moderne technologie - technologische vooruitgang en kwaliteit van leven zijn afhankelijk van toegang tot een groeiend aantal grondstoffen. Zo kan een smartphone tot wel 50 verschillende soorten metalen bevatten, die allemaal bijdragen aan de kleine omvang, het lichte gewicht en de functionaliteit ervan.
Milieu - grondstoffen zijn nauw verbonden met schone technologieën. Ze zijn onvervangbaar in zonnepanelen, windturbines, elektrische voertuigen en energiezuinige verlichting.

Overzicht van Critical Raw Materials in 2023

Hiernaast is het meest recente overzicht te zien van de lijst met Raw Critical Materials.
De vorige versie stamt overigens uit 2020.

In deze lijst van 2023 zijn nieuwe CRM's t.o.v. 2020 cursief weergegeven en de voor Europa strategische materialen onderstreept.

Het overzicht bevat groepen van zeldzame aardmetalen (Rare Earth Elements - REE). Waarbij HREE de zwaardere elementen betreft en LREE de lichtere. Verder groep PGM ofwel Platina Group Metals.

HREE materialen: Dysprosium, erbium, europium, gadolinium, holmium, lutetium, terbium, thulium, ytterbium, yttrium
LREE materialen: Cerium, lanthanum, neodymium, praseodymium and samarium
PGM materialen: Iridium, palladium, platinum, rhodium, ruthenium

Klik hier om het rapport van de Europese Commissie uit 2023 te downloaden (PDF, 9MB)

             
      aluminium/bauxite gallium niobium  
      antimony germanium phosphate rock  
      arsenic hafnium phosphorus  
      baryte helium scandium  
      beryllium HREE silicon metal  
      bismuth lithium strontium  
      boron/borate LREE tantalum  
      cobalt magnesium titanium metal  
      coking coal manganese tungsten  
      copper* PGM vanadium  
      feldspar natural graphite    
      fluorspar nickel*    
             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat moet je nu als bedrijf hiermee?

In het kader van continuiteit van een product, proces en zelf business is het van strategisch belang om op de hoogte te blijven van mondiale ontwikkelingen op het gebied van essentiële grondstoffen. Het is niet ondenkbaar dat materialen uit bovenstaand overzicht betrekking hebben op uw bedrijfsprocessen en/of portfolio. Denk aan schaarste in kritische materialen of aan bijvoorbeeld exportrestricties zoals China in 2023 heeft ingevoerd voor germanium en gallium. Extern artikel

Wanneer er mogelijk grondstofalternatieven ter substitutie zijn, dan kan de technologieroadmap uitgebreid worden met R&D- en ontwikkelingsactiviteiten om dit verder te ontwikkelen. Je kunt als bedrijf besluiten hiermee te wachten maar ook concurrenten en andere industrieën hebben hieronder te leiden en kunnen wel in beweging komen en zelfs tot disruptieve ideeën komen die succesvoller zijn of kunnen worden dan de eerdere situatie.

Een voorbeeld van disruptie in relatie tot een kritische grondstof is lithium dat heden ten dage in de meerderheid van de accu's toegepast wordt. De grote vraag naar lithium zorgt voor hogere prijzen, langere levertijden en ook tekorten. De vraag naar minder afhankelijkheid van lithium wakkert innovatie aan en dit heeft geleidt tot ontwikkeling en industrialisatie van de natriumaccu. Eind 2023 heeft Chinese automobielbouwer JAC de Yiwei EV aangekondigd die als eerste elektrische auto in een laag segment met een 'sodium-ion' accu geleverd wordt. Op dit moment is de accucapaciteit nog beperkt maar weldra zal deze technologie doorontwikkeld zijn tot hogere dichtheden en toetreding tot het middensegment auto's.

Om de onderneming toekomstbestendig te maken en houden is het belangrijk om alle in producten en processen toegepaste materialen in kaart te brengen. Het opzetten van de materialenbalans is de eerste stap richting circulaire economie en daarnaast het advies om te beginnen met een materialenpaspoort per product, machine of component. TSG helpt u graag hiermee en om uw onderneming future proof te maken!

Vraagstukken over verduurzaming?

Paul Simons
Manager Innovation & Technology
Paul Simons