Circulaire Economie

Een circulaire economie versterkt de concurrentiepositie, levert een schoner milieu op en verbetert de voorzieningszekerheid van grondstoffen. Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Hier ligt een grote rol voor het bedrijfsleven.

Wat is circulaire economie?

Een circulaire economie is het tegenovergestelde van een lineaire economie waarbij er aan het einde van de productlevenscyclus het product wordt afgedankt en de verbrandingsoven ingaat. Bij een circulaire economie wordt er gedacht in kringlopen, waarbij afgedankte producten als grondstof dienen voor een nieuw productieproces.

Wat is het verschil tussen recycling en circulariteit?

Vaak wordt er gedacht dat recycling en circulariteit hetzelfde zijn, maar in realiteit is dat niet zo. Recycling is slechts een onderdeel van een circulaire economie. In een circulaire economie dient de 3R-aanpak als uitgangspunt:

  • Reduce (reduceren van grondstoffengebruik)
  • Reuse (hergebruik van producten en onderdelen)
  • Recycle (hergebruik van grondstoffen)

 

Circulaire doelstellingen vanuit de Nederlandse overheid

De Nederlands overheid heeft de ambitie uitgesproken om in het jaar 2050 volledig co2-neutraal te zijn. Hiernaast heeft de overheid het doel gesteld om de economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen en zo dus een circulaire economie te stimuleren. Dit betekend dat er in de komende jaren een verandering gaat plaatsvinden in het bedrijfsleven.

TSG Group en circulariteit

TSG Group heeft als ingenieurskantoor een grote rol in het realiseren van deze circulaire doelstellingen. Wij staan namelijk aan de basis van het ontwerpen van producten en machines. Hierom houden wij rekening met de volgende punten:

Ontwerp producten
Producten dienen op een manier ontworpen te worden zodat deze eenvoudig te demonteren zijn. Hierdoor kunnen de onderdelen van deze producten aan het einde van de levensduur hergebruikt worden.

Gebruik fossiele grondstoffen en materialen
Er zal steeds meer gebruik gemaakt gaan worden van alternatieve grondstoffen. Tot op heden worden er nog té veel fossiele grondstoffen uitgeput. Nu kan er bijvoorbeeld gekozen worden om een alternatieve grondstof te gebruiken in het ontwikkelingsproces.  

Carbon footprint productieproces
Naast productontwikkeling dient er ook gekeken te worden naar de ecologische voetafdruk van het productieproces. Zo worden de machines steeds zuiniger, waardoor het productieproces steeds duurzamer wordt. Doordat machines steeds slimmer worden, kan er aan de hand van deze data het productieproces geoptimaliseerd worden.

Transparantie in de keten
Voor een goede circulaire economie dient de gehele keten transparant te zijn op het gebied van informatievoorziening. Denk hierbij aan het opstellen een grondstoffenpaspoort voor een product, zodat er aan het einde van de productlevenscyclus beter gerecycled kan worden.

R-ladder

Als rode draad binnen verduurzaming en het sluiten van cirkels hanteren we de R-ladder. Doorgaans geldt hoe lager het getal, hoe kleiner de cirkel en hoe hoger de impact.

R0 is Refuse en dat betekent gewoon weigeren en afwijzen zoals bijvoorbeeld geen niet-groene stroom accepteren (dus alleen maar schone elektriciteit).

Binnen de projecten die wij uitvoeren speelt Rethink - R1 altijd een rol evenals Reduce - R2. Om producten en machines langer in gebruik en in bedrijf te houden dienen ze goed en makkelijk repareerbaar te zijn. Om deze reden en voor snelle verhelping bij falen tijdens gebruik is reparatie belangrijk (Repair - R4). We brengen dit ter sprake bij onze klanten en bij speciaalmachines stellen we onderhoudsschema's op en worden slijtdelen bepaald. Steeds vaker integreren we sensoren ter monitoring van processen en machineonderdelen enter verkrijging van dat voor (online) dashboards en dataverwerking.

Bij TSG hebben we een verpakkingslijn van een klant na een aantal jaren teruggekregen in onze werkplaats en deze volledig gereviseerd (Refurbish - R5) en tevens geupdate zodat deze weer jaren meegaat.

Remanufacturing - R6 betekent dat je een product,  machine of component weer volledig in nieuwstaat terugbrengt met 'as-new or better' voorwaarden inclusief volledige garantie. Industriele bedrijven die actief willen worden binnen Remanufacturing kunnen bij TSG Group aankloppen om bijvoorbeeld speciale testapparatuur te laten ontwerpen ter karakterisering, validatie en vrijgave.

Bij Repurpose - R7 komt vaak creativiteit kijken. Hoe kun je iets herbestemmen? Bij TSG combineren we technologie met creativiteit dus op dit vlak kunnen we de klant helpen. Generieke componenten zoals elektrische motoren zijn makkelijker her te bestemmen in applicatie en hier is eerder Reuse - R3, Refurbish - R5 en Remanufacture - R6 van toepassing en ook wenselijk vanwege een kleiner loop.

Binnen een Circulaire Economie zijn alle loops of cirkels nodig en onvermijdelijk en zo ook Recycling - R8. Qua support van TSG valt hier te denken aan digitalisering m.b.t. identificatie, herkenning en vastlegging van materialen met PCDS, traceability etc. We helpen klanten en andere stakeholders graag met zowel software als ook binnen product- , machine- en procesgerelateerde uitdagingen op duurzaamheids- en circulair vlak.

Kijk hier voor voorbeeldprojecten.

Wil jij weten wat TSG Group voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van circulariteit? Neem dan nu contact met ons op!

Wij maken het verschil!